Învățătura Contopirii Omului Cu Cerul"
Încă din antichitate qigong-ul a făcut parte din viața și cultura chineză. Acest ansamblu de practici, filozofie, cunoaștere și introspecție a fost stâlpul dezvoltării Chinei ca popor și națiune. Oriunde ai merge în China, spiritualul se împletește cu materialul: știința feng shui-ului se împletește cu modernul, medicina tradițională cu cea occidentală… În China, medicina chineză este o știință a celor două metode studiate obligatoriu de orice viitor medic: medicina tradițională (medicina energetică, medicina plantelor și a remediilor naturale) și medicina mai recentă (medicina occidentală).
De-a lungul a multor generații ce se întind pe sute și chiar mii de ani, înțelepții Chinei au încercat să ajungă în profunzimea ființei umane, să deslușească misterul vieții și să obțină nemurirea. Realizând că omul reprezintă o parte a conștiinței universale, au ajuns la concluzia că orice încercare de a înțelege natura umană implică studiul întregului univers. Acest efort de a cunoaște natura umană și universul include aportul a nenumărate categorii de înțelepți: vindecători, filosofi, învățători, astrologi, oameni de știință, maeștrii artelor marțiale, etc. Deseori studiul nu era finalizat pe parcursul unei singure vieți, cercetarea fiind continuată de elevii și discipolii acestora. Astfel, au rămas resurse deosebit de valoroase, cărți care descriu profunzimea atinsă de acești maeștri și care au arătat o Cale de urmat pentru toți oamenii care doresc să atingă înțelepciunea și nemurirea. Au apărut ceea ce se numește “Tratate” (ceva ce este total, finalizat, care cuprind un adevăr la care mai ai nimic de adăugat) precum Teoriile Yin-Yang, Wu Xing (teoria celor 5 elemente), Teoria meridianelor energetice, Tratatul de Medicină al Împăratului Galben, etc.
Natura profundă a qigongului a fost și este mereu în căutarea răspunsurilor la misterul legat de exitență, naștere, îmbătrânire, boală și moarte, mergând până la căutarea răspunsurilor legate de dimensiunile cosmosului și ale spiritului!
În antichitate scopul qigongului era obținerea unei stări bune de sănătate, prelungirea vieții, obținerea înțelepciunii și poate chiar nemurirea (iluminarea). În practica qigong-ului apar anumite aspecte și realizări (deși unele par incredibile omului obișnuit) datorită descătușării capacităților deosebite. Aceste realizări (puteri) sunt reale și țin de o anumită profunzime a practicii. De aceea în practica qigongului a fost pus accentul pe morală și virtute, tehnicile prețioase fiind transmise doar de la Maestru la elev, apărând ceea ce se numește “școli” și “linii de transmisie”!
În vremurile noastre moderne, la nivelul exterior, qigong-ul este văzut ca un ansamblu de practici meditative și fizice care folosește respirația și circulația energiei pentru a obține o stare bună de sănătate, întărirea corpului și creșterea vitalității.
Însă în profunzime, qigong-ul urmărește același ideal ca acum 3-4000 de ani:
Se pornește de la exersarea esenței (corpului) pentru a obține energie (Qi), apoi se exersează energia pentru a fi transformată în spirit (Shen), mergând mai departe către exersarea spiritului pentru a se întoarce în starea de Vid (Xu) ca să ajungem la exersarea Vidului pentru a ne contopi cu Calea (Dao)!
În general, termenul de Qi folosit în qigong și în medicina tradițională chineză, reprezintă denumirea pentru toate tipurile de energii. Qi-ul reprezintă esența sau “forța vitală” care susține întregul univers. El se găsește atât în interiorul cât și în exteriorul oricărui lucru care există! Iar celulele noastre, noi, materia, planetele, cosmosul, suntem întrepătrunși și plutim în acest ocean de energie (Qi). La rândul lui Qi-ul poate fi împărțit și el pe categorii în funcție de calitatea și acțiunea lui.
Termenul de Gong se poate traduce prin adevărata putere de a transforma ceva, prin “măiestrie” sau rezultate obținute prin efort și practică îndelungată!
Terapeuții și medicii care folosesc medicina tradițională chineză folosesc qigong-ul pentru vindecarea pacienților; Maeștrii de arte marțiale folosesc qigong-ul pentru dezvoltarea capacităților și a puterilor extraordinare; alte categorii de maeștrii și practicanți folosesc qigong-ul pentru atingerea înțelepciunii și a iluminării.
De altfel, oricine începe să practice qigong-ul va ajunge în timp (și prin perseverența în practică) să obțină capacitatea de a avea puteri vindecătoare, să-și activeze anumite capacități extraordinare și să meargă într-un fel sau altul pe calea înțelepciunii! Aceasta este Calea în practica qigong-ului: de la exterior la interior, de la esență (corp) către spirit!