Ce este Qigongul?

Învățătura Contopirii Omului Cu Cerul"

Încă din antichitate qigong-ul a făcut parte din viața și cultura chineză. Acest ansamblu de practici, filozofie, cunoaștere și introspecție a fost stâlpul dezvoltării Chinei ca popor și națiune. Oriunde ai merge în China, spiritualul se împletește cu materialul: știința feng shui-ului se împletește cu modernul, medicina tradițională cu cea occidentală… În China, medicina chineză este o știință a celor două metode studiate obligatoriu de orice viitor medic: medicina tradițională (medicina energetică, medicina plantelor și a remediilor naturale) și medicina mai recentă (medicina occidentală).

De-a lungul a multor generații ce se întind pe sute și chiar mii de ani, înțelepții Chinei au încercat să ajungă în profunzimea ființei umane, să deslușească misterul vieții și să obțină nemurirea. Realizând că omul reprezintă o parte a conștiinței universale, au ajuns la concluzia că orice încercare de a înțelege natura umană implică studiul întregului univers. Acest efort de a cunoaște natura umană și universul include aportul a nenumărate categorii de înțelepți: vindecători, filosofi, învățători, astrologi, oameni de știință, maeștrii artelor marțiale, etc. Deseori studiul nu era finalizat pe parcursul unei singure vieți, cercetarea fiind continuată de elevii și discipolii acestora. Astfel, au rămas resurse deosebit de valoroase, cărți care descriu profunzimea atinsă de acești maeștri și care au arătat o Cale de urmat pentru toți oamenii care doresc să atingă înțelepciunea și nemurirea. Au apărut ceea ce se numește “Tratate” (ceva ce este total, finalizat, care cuprind un adevăr la care mai ai nimic de adăugat) precum Teoriile Yin-Yang, Wu Xing (teoria celor 5 elemente), Teoria meridianelor energetice, Tratatul de Medicină al Împăratului Galben, etc.

Natura profundă a qigongului a fost și este mereu în căutarea răspunsurilor la misterul legat de exitență, naștere, îmbătrânire, boală și moarte, mergând până la căutarea răspunsurilor legate de dimensiunile cosmosului și ale spiritului!

În antichitate scopul qigongului era obținerea unei stări bune de sănătate, prelungirea vieții, obținerea înțelepciunii și poate chiar nemurirea (iluminarea). În practica qigong-ului apar anumite aspecte și realizări (deși unele par incredibile omului obișnuit) datorită descătușării capacităților deosebite. Aceste realizări (puteri) sunt reale și țin de o anumită profunzime a practicii. De aceea în practica qigongului a fost pus accentul pe morală și virtute, tehnicile prețioase fiind transmise doar de la Maestru la elev, apărând ceea ce se numește “școli” și “linii de transmisie”!

În vremurile noastre moderne, la nivelul exterior, qigong-ul este văzut ca un ansamblu de practici meditative și fizice care folosește respirația și circulația energiei pentru a obține o stare bună de sănătate, întărirea corpului și creșterea vitalității.

Însă în profunzime, qigong-ul urmărește același ideal ca acum 3-4000 de ani:

„De la căpătarea rutinei, persistând în practică vei ajunge la înţelegerea energiei (prin conştiinţă – nu prin raţiune), de la înţelegerea energiei – menţinând drumul – ajungi treptat la lumina sacră (lumina spiritului). Acest ţel însă îl vei atinge doar după exerciţiu neîntrerupt.”

Se pornește de la exersarea esenței (corpului) pentru a obține energie (Qi), apoi se exersează energia pentru a fi transformată în spirit (Shen), mergând mai departe către exersarea spiritului pentru a se întoarce în starea de Vid (Xu) ca să ajungem la exersarea Vidului pentru a ne contopi cu Calea (Dao)!

În general, termenul de Qi folosit în qigong și în medicina tradițională chineză, reprezintă denumirea pentru toate tipurile de energii. Qi-ul reprezintă esența sau “forța vitală” care susține întregul univers. El se găsește atât în interiorul cât și în exteriorul oricărui lucru care există! Iar celulele noastre, noi, materia, planetele, cosmosul, suntem întrepătrunși și plutim în acest ocean de energie (Qi). La rândul lui Qi-ul poate fi împărțit și el pe categorii în funcție de calitatea și acțiunea lui.

Termenul de Gong se poate traduce prin adevărata putere de a transforma ceva, prin “măiestrie” sau rezultate obținute prin efort și practică îndelungată!

Terapeuții și medicii care folosesc medicina tradițională chineză folosesc qigong-ul pentru vindecarea pacienților; Maeștrii de arte marțiale folosesc qigong-ul pentru dezvoltarea capacităților și a puterilor extraordinare; alte categorii de maeștrii și practicanți folosesc qigong-ul pentru atingerea înțelepciunii și a iluminării.

De altfel, oricine începe să practice qigong-ul va ajunge în timp (și prin perseverența în practică) să obțină capacitatea de a avea puteri vindecătoare, să-și activeze anumite capacități extraordinare și să meargă într-un fel sau altul pe calea înțelepciunii! Aceasta este Calea în practica qigong-ului: de la exterior la interior, de la esență (corp) către spirit!

LIKE THIS ARTICLE?

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print
On Key

Related Posts

Betisoare

Tehnica Rugării Maestrului

Această tehnică este preluată din cartea Maestrului Cezar Culda “Lumea Minunată a Qigongului”. Se intră într-o stare de liniște, apoi se vizualizează figura maestrului chemat în sprijin; se poate repeta în gând numele celui chemat în ajutor. Cel invocat nu trebuie neapărat să fie în viață, și nu este nici măcar necesar să fie om.

Comuniunea Eseniană

Comuniunea Eseniană Și a fost să fie că Iisus a adunat Fii Luminii pe malul râului, ca să le reveleze ceea ce e sacru și ascuns; căci au trecut 7 ani și fiecare a fost roditor pentru Adevăr, așa cum floarea se deschide din boboc când Îngerii Soarelui și ai Apei îl aduc la vremea

flacara violet

TEHNICI DE PURIFICARE

Ce este aura corpului Corpul nostru fizic este înconjurat de o emanație luminoasă în formă ovoidală. Ea este alcătuită din diferite benzi de energie care reflectă câte un aspect al ființei noastre. Banda cea mai din interior urmărește conturul corpului. Acesta este corpul eteric, corpul energetic care susține cu viață corpul nostru fizic. Dincolo de

Ce este Aura?

Ce este Aura corpului? “Toate ființele vii, oameni, animale, plante și chiar pietre emit particule, produc emanații, iar aceste particule și emanații formează aura. Pentru om, aura este o combinație a emanațiilor diferitelor sale corpuri: fizic, eteric, astral, mental, cauzal și atmic, fiecare corp aducând nuanțe particulare. Aura este deci o sinteza foarte larga a

Good Vibe

Dacă ai nevoie de vindecare sau dorești să urmezi unul din cursurile pe care le predau, contactează-mă te rog prin sms sau emailul de mai jos

Program cabinet

Pentru programări consiliere vă rog să aveți în vedere următorul program de lucru

Scroll to Top