Teoria celor 5 elemente

Teoria Celor 5 Elemente

„Încercând să înțeleagă cosmologia și esența umană, înțelepții chinezi au ajuns să descopere ceea ce avea să devină cunoscut sub denumirea de Teoria Yin-Yang și Teoria Celor 5 elemente.

După studii îndelungate au ajuns la concluzia că tot ce i-a naștere în univers și toate transformările din univers au la bază interacțiunea dintre energia yin și energia yang. Această interacțiune generează cinci forțe care au fost simbolizate sub denumirea celor cinci elemente: lemn, foc, pământ, metal și apă! Aceste cinci elemente sunt simboluri ale întregii materii din univers. Orice există în creație poate fi analizat în funcție de aceste cinci elemente de bază!

Deși au caracteristici diferite, cele cinci elemente depind unul de celălalt și sunt inseparabile. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii cunoșteau relațiile dintre ele și le foloseau pentru a explica fenomenele lumii naturale.

Aceste elemente luând naștere din interacțiunea yin-yang, moștenesc la rândul lor anumite calități: și ele se află într-o continuă mișcare, interacțiune și transformare producând legile care le guvernează: generare (cercul nașterii), dominare (cercul controlului) și opoziție reciprocă (cercul distrugerii)!

Generarea unui element de către celălalt se referă la relația de generare a unui element de către elementul anterior:

Apa hrănește lemnul; Lemnul alimentează focul; Focul naște pământul (cenușa); In pământ apar metalele; Metalul (prin condensare) duce la apariția apei.

Interacțiunea dintre cele cinci elemente presupune și existenta unor tendințe opuse ale acestora, prin care ele se controlează reciproc:

Apa stinge focul Focul topește metalul; Metalul taie lemnul; Lemnul domină pământul pe care crește; Pământul îndiguiește apa

Dominarea și opoziția:

Insuficiență apă: Pământul domină apa; Insuficiență lemn: Metalul domină lemnul; Insuficiență foc: Apa domină focul; Insuficiență pământ: Lemnul domină pământul; Insuficiență metal: Focul domină metalul.

Exces apă: Apa se opune pământului; Exces lemn: Lemnul se opune metalului; Exces foc: Focul se opune apei; Exces pământ: Pământul se opune lemnului; Exces metal: Metalul se opune focului.

Relația tip mamă – fiu: În ciclul celor cinci elemente, fiecare element se „naște” din cel precedent, este „fiul” celui dinaintea sa, iar acesta, la rândul său, îi este „mamă”. Această relație poate fi afectată în ambele sensuri: „mama afectează fiul” și „fiul afectează mama”.

Caracteristicile celor cinci elemente

Organe Zhang: rinichi

Organe Fu: vezică urinară

Organe de simț: ureche

Țesuturi: oase

Emoții: teamă și spaimă

Punct cardinal: nord

Gust: sărat

Culoare: negru

Anotimp: iarna

Caracteristică anotimp: depozitare

Organe Zhang: ficat

Organe Fu: vezică biliară

Organe de simț: ochi

Țesuturi: tendoane

Emoții: furie

Punct cardinal: est

Gust: acru

Culoare: verde

Anotimp: primăvara

Caracteristică anotimp: germinare

Organe Zhang: inimă

Organe Fu: intestin subțire

Organe de simț: limbă

Țesuturi: vase de sânge

Emoții: bucurie

Punct cardinal: sud

Gust: amar

Culoare: roșu

Anotimp: vara

Caracteristică anotimp: creștere

Organe Zhang: splină

Organe Fu: stomac

Organe de simț: gură

Țesuturi: mușchi

Emoții: gânduri excesive, îngrijorare

Punct cardinal: centru

Gust: dulce

Culoare: galben

Anotimp: vara târzie

Caracteristică anotimp: coacere

Organe Zhang: plămâni

Organe Fu: intestin gros

Organe de simț: nas

Țesuturi: piele și păr

Emoții: tristețe, melancolie

Punct cardinal: vest

Gust: condimentat

Culoare: alb

Anotimp: toamna

Caracteristică anotimp: seceriș, recoltare

LIKE THIS ARTICLE?

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print
On Key

Related Posts

Betisoare

Tehnica Rugării Maestrului

Această tehnică este preluată din cartea Maestrului Cezar Culda “Lumea Minunată a Qigongului”. Se intră într-o stare de liniște, apoi se vizualizează figura maestrului chemat în sprijin; se poate repeta în gând numele celui chemat în ajutor. Cel invocat nu trebuie neapărat să fie în viață, și nu este nici măcar necesar să fie om.

Comuniunea Eseniană

Comuniunea Eseniană Și a fost să fie că Iisus a adunat Fii Luminii pe malul râului, ca să le reveleze ceea ce e sacru și ascuns; căci au trecut 7 ani și fiecare a fost roditor pentru Adevăr, așa cum floarea se deschide din boboc când Îngerii Soarelui și ai Apei îl aduc la vremea

flacara violet

TEHNICI DE PURIFICARE

Ce este aura corpului Corpul nostru fizic este înconjurat de o emanație luminoasă în formă ovoidală. Ea este alcătuită din diferite benzi de energie care reflectă câte un aspect al ființei noastre. Banda cea mai din interior urmărește conturul corpului. Acesta este corpul eteric, corpul energetic care susține cu viață corpul nostru fizic. Dincolo de

Ce este Aura?

Ce este Aura corpului? “Toate ființele vii, oameni, animale, plante și chiar pietre emit particule, produc emanații, iar aceste particule și emanații formează aura. Pentru om, aura este o combinație a emanațiilor diferitelor sale corpuri: fizic, eteric, astral, mental, cauzal și atmic, fiecare corp aducând nuanțe particulare. Aura este deci o sinteza foarte larga a

Good Vibe

Dacă ai nevoie de vindecare sau dorești să urmezi unul din cursurile pe care le predau, contactează-mă te rog prin sms sau emailul de mai jos

Program cabinet

Pentru programări consiliere vă rog să aveți în vedere următorul program de lucru

Scroll to Top