Yin & Yang

Născându-se din Haosul Primordial (Nimicul Absolut – Wuji) Taiji-ul (Absolutul) este mama Yin-ului și a Yang-ului. Mişcându-se (Taiji-ul) se separă, în repaus se închide„

Wang Zong Yue

În capitolul 42 din Dao De Jing ni se spune că Dao este originea tuturor lucrurilor:

“Dao este părintele Unului, din Unu purcede Doi, din Doi purcede Trei, Trei dă naștere celor zece mii de ființe, cele zece mii de ființe se sprijină pe Yin, îmbrățișându-l-l în același timp pe Yang, ele sunt pline de Qi și formează armonia.”

Dao este sursa primordială a lucrurilor, originea dinaintea originii și increatul care creează totul. Dao reprezintă atât de mult încât mintea umană nu îl poate cuprinde și înțelege.

Chuang Tzu spune: “Dao este real și dovedit, dar nu are formă și nu se manifestă în nici un fel. Poate fi transmis, dar nu poate fi primit. Poate fi atins, dar nu poate fi văzut. Există în și prin sine. A existat înaintea Cerurilor și a Pământului și va exista în eternitate. I-a făcut pe zei divini și a determinat facerea lumii.”

Lumea vizibilă a fost născută, Lucrarea apei și a focului Viața și moartea, Mulțimea de kalpe, și Lumina primordialului Yang au fost începute. Cele două principii Yin și Yang Le-au folosit ca să delimiteze cele trei domenii.

“Dao este părintele Unului, din Unu purcede Doi…” doi-ul este alcătuit de ceea ce reprezintă Yin/Yang cele două forțe gemene opuse și aflate permanent în transformare. Negru și alb, masculin și feminin, cald și rece, întuneric și lumină – Yin/Yang reprezintă prin ele însele tot ceea ce este și tot ceea ce poate fi. Când unul ajunge în exces (maxim) îl generează pe celălalt și invers, fiind permanent în fuziune unul în celălalt. Această continuă transformare generează energie (Qi), care stimulează creația și care face ca totul să se nască.

Înțelepții chinezi au înțeles că tot ceea ce există poate fi privit prin cele două aspecte yin/yang și prin energie! Deși par două forțe diferite, ele înseamnă un singur lucru! În tradiția chineză nu se vorbește separat de yin și separat de yang, pentru că ele nu pot fi separate! Întotdeauna se vorbește despre yin-yang și nu separat despre yin sau yang. Unul fără celălalt nu poate exista! Orice aspect are două polarități!

Simbolul Tai Ji are două jumătăți: jumătatea albă reprezintă principiul Yang (masculin), cea neagră principiul Yin (feminin). Forma simbolului este rotundă semnificând armonia dintre cele două polarități. În centrul principiului Yang există un punct negru, iar în centrul principiului Yin există un punct alb. Natura Yin sau Yang a unui fenomen nu este absolută, ci relativă. Nimic nu există în aceeași stare la infinit. La un moment dat se va transforma în altceva. În orice aspect yang vom întâlni Yin și în orice aspect yin vom întâlni yang.

„In mijlocul Yin-ului apare Yang-ul, Yang-ul activează Yin-ul”.

Între cele două principii există relația de opoziție (zi/noapte, rece/cald), de interdependență (nu poate exista unul fără celălalt), de inter transformare (Yangul ajuns maxim se transformă în Yin și invers – temperatura ridicată generează frisoane-) și de coexistență (în orice Yin există Yang și în orice Yang există Yin).

„Cel ce înțelege puțin a întrebat: Cum a răsărit mulțimea de lucruri între cele patru puncte cardinale și cele șase limite ale spațiului? T’ai Kung T’iao i-a răspuns: Yin și Yang s-au reflectat unul în celălalt, s-au acoperit unul pe celălalt și au reacționat. Cele patru anotimpuri au apărut, s-au succedat, s-au produs unul pe celălalt și s-au încheiat unul pe celălalt!”

Toate lucrurile își au originea în interacțiunea dintre Yin și Yang!

La rândul lui, Doi dă naștere lui Trei (Trinității): Omul, Cerul și Pământul! “Rolul Cerului este de a zămisli și proteja, rolul Pământului este de a forma și de a susține, cel al înțeleptului (al omului) este de a învăța și corecta..” – Lieh Tzu

Umanitatea urmează Pământul. Pământul urmează Cerul. Cerul îl urmează pe Dao. Dao urmează ceea ce este natural.

Dao de Jing

LIKE THIS ARTICLE?

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print
On Key

Related Posts

Betisoare

Tehnica Rugării Maestrului

Această tehnică este preluată din cartea Maestrului Cezar Culda “Lumea Minunată a Qigongului”. Se intră într-o stare de liniște, apoi se vizualizează figura maestrului chemat în sprijin; se poate repeta în gând numele celui chemat în ajutor. Cel invocat nu trebuie neapărat să fie în viață, și nu este nici măcar necesar să fie om.

Comuniunea Eseniană

Comuniunea Eseniană Și a fost să fie că Iisus a adunat Fii Luminii pe malul râului, ca să le reveleze ceea ce e sacru și ascuns; căci au trecut 7 ani și fiecare a fost roditor pentru Adevăr, așa cum floarea se deschide din boboc când Îngerii Soarelui și ai Apei îl aduc la vremea

flacara violet

TEHNICI DE PURIFICARE

Ce este aura corpului Corpul nostru fizic este înconjurat de o emanație luminoasă în formă ovoidală. Ea este alcătuită din diferite benzi de energie care reflectă câte un aspect al ființei noastre. Banda cea mai din interior urmărește conturul corpului. Acesta este corpul eteric, corpul energetic care susține cu viață corpul nostru fizic. Dincolo de

Ce este Aura?

Ce este Aura corpului? “Toate ființele vii, oameni, animale, plante și chiar pietre emit particule, produc emanații, iar aceste particule și emanații formează aura. Pentru om, aura este o combinație a emanațiilor diferitelor sale corpuri: fizic, eteric, astral, mental, cauzal și atmic, fiecare corp aducând nuanțe particulare. Aura este deci o sinteza foarte larga a

Good Vibe

Dacă ai nevoie de vindecare sau dorești să urmezi unul din cursurile pe care le predau, contactează-mă te rog prin sms sau emailul de mai jos

Program cabinet

Pentru programări consiliere vă rog să aveți în vedere următorul program de lucru

Scroll to Top