Sistemul Reiki așa cum îl cunoaștem la ora actuală, are ca fundație primii trei maeștri prin care reiki a apărut, s-a dezvoltat ca sistem și s-a extins în întreaga lume: Maestrul Usui, Maestrul Hayashi și Maestra Takata.
Aprilie 1922 - Maestrul Usui deschide prima clinică în Tokio
Între anii 1914-1920, în timpul unei retrageri spirituale (meditație, rugăciune, practică energetică și post), Maestrul Usui experimentează fenomenul Reiki. După această dată Maestrul Usui va începe să predea propriul său sistem de evoluție spirituală. Se crede că aceste învățături au fost la origine învățături budhiste și au inclus practici energetice Shinto, medicină tradițională chineză și tehnici taoiste. Se pare că sistemul Maestrului Usui a fost influențat în mare măsura și de filosofia grupului spiritual Omoto Kyo. Inițial, sistemul predat de Maestrul Usui nu avea un nume. Se făcea referire la el ca fiind “Usui Do – Calea Usui”.
În Aprilie 1922 Maestrul Usui deschide prima clinică în Tokio. Se presupune că tot atunci a fost fondată Usui Reiki Ryoho Gakkai (Societatea de Invățare a Metodei de Vindecare Usui Reiki). Unele informatii de astăzi ne conduc către idea că această societate a fost creată de elevii Maestrului Usui după moartea sa!
În anul 1923 are loc un cutremur foarte mare în Japonia. Maestrul Usui împreună cu elevii săi dau primul ajutor victimelor, iar sistemul Reiki Usui devine cu această ocazie foarte cunoscut! În mod special clasa aritocrată și apropiații împăratului încep să fie interesați de această practică.
În februarie 1924 Maestrul Usui fondează un centru mai mare în afara orasului Tokio. La acest centru ajunge în luna mai 1925 Chujiro Hayashi (un respectat membru al aristocrației japoneze), cel care va duce mai departe munca Maestrului Usui după moartea acestuia survenită în martie 1926.
Potrivit cercetărilor mai recente, amiralul Jusaburo Gyuda și alți studenți ai Maestrului Usui (având dorința de a cinsti memoria Maestrului), au format după moartea acestuia “Usui Reiki Ryoho Gakkai” – Societatea de Învățare a Metodei de Vindecare Usui Reiki. Postmortem l-au numit pe Maestrul Usui “primul președinte” al asociației.
Tot studenții Maestrului Usui au ridicat și piatra memorială pe care este menționat printre altele și muntele Kurama ca fiind locul în care Maestrul a primit binecuvântarea Reiki. Piatra funerară se găsește acum în cripta familiei Usui în templul Saihoji din Tokio.
Maestrul Chujiro Hayashi
Maestrul Chujiro Hayashi era un respectat membru al aristocrației japoneze din acea perioadă. Fost militar de cariera, și având foarte mulți ani de practică energetică și spirituală, Chujiro Hayashi devine oficial în primăvara anului 1925 elevul Maestrului Usui. La vremea aceea, Chujiro Hayashi avea 45 ani (se para că neoficial Hayashi a început practica Reiki în anul 1924). Pe parcursul a doi ani de practică, Chujiro Hayashi își însușește întregul sistem reiki, și datorită nivelului atins în practică, este ales de ceilalți elevi și instructori reiki, succesorul Maestrului Usui după moartea acestuia în anul 1926.
Maestrul Chujiro Hayashi a rămas membru al asociației Reiki Ryoho Gakkai – Societatea de Invățare a Metodei de Vindecare Usui Reiki – până în anul 1931. După unele surse, la câteva luni de la moartea Maestrului Usui, Maestrul Chujiro Hayashi mută centru Usui Reiki într-o altă locație din Tokio și înființează propriul centru Hayashi Reiki Kenkyu Kai. Câțiva ani mai târziu, la acest centru ajunge pentru terapie Maestra Hawayo Takata.
Deoarece Hayashi provenea dintr-o familie proeminentă, clinica sa era foarte cunoscută, aici venind şi o parte a familiei Imperiale Japoneze. Spre deosebire de Maestrul Usui care a pus accent pe practica spirituală, Maestrul Chujiro Hayashi fiind medic de profesie, a pus mai mult accent pe aplicațiile terapeutice.
Abordarea Maestrului Hayashi s-a axat pe aplicațiile practice, vindecătoare ale metodei Reiki, păstrând ca esență autodepășirea personală și dezvoltarea spiritituală. Hayashi a împărţit Reiki în 3 grade, a standardizat poziţiile de mâini şi procedurile de iniţere, a introdus grupurile de vindecare în clinica sa (2-3 practicanţi Reiki care lucrau în acelaşi timp pe un singur pacient).
Începând cu anul 1931, Maestrul Hayashi a încetat în aparență să mai predea sistemul original Usui Reiki și s-a axat doar pe sistemul propriu Hayashi Reiki Ryoho Kenkyukai. Acesta a evoluat în sistemul terapeutic învățat de Maestra Takata între anii 1935-1938, și mai târziu prezentat de ea ca fiind “Usui Shiki Ryoho”!
Știind că Japonia urmează să intre în război, și că va fi rechemat ca ofițer militar, în contradicție cu valorile sale Reiki, Maestrul Hayashi decide să săvârșească ritualul seppuku și se stinge din viață la data de 10 Mai 1940, lăsând în urmă doar 13 Maeștri reiki.
Maestra Hawayo Takata
HAWAYO TAKATA – a fost cel de al 13-le Maestru Reiki instruit de Hayashi. Numele Hawayo provine de la faptul că locuia într-o comunitate de japonezi din insulele Hawaii. La vârsta de 30 de ani a rămas văduvă cu 2 fete mici.
În 1935 Takata se reîntoarce în Japonia pentru a-și informa părinții de moartea surorii sale. Având o stare de sănătate precară, se internează la spitalul Maeda, în districtul Akasaka situat lîngă Palatul Imperial din Tokyo, cu diagnosticul de apendicită, tumoare benignă, calculi biliari şi astm bronşic. Comform propriilor memorii, Takata povestește că după 21 de zile petrecute în spital, în timp ce era dusă spre sala operatorie a auzit o voce care i-a spus că există şi o altă soluţie. După ce a auzit această voce de trei ori, s-a ridicat de pe masa de operaţie. Dr.Maeda a intrat în sală iar doamna Takata i-a spus că nu-i este frică de moarte, dar ar vrea să ştie dacă există şi o altă posibilitate de tratament.
Dr. Maeda a răspuns că da, cunoaşte şi o altă soluţie, dar îi va lua ceva mai mult timp şi a îndreptat-o spre clinica lui Hayashi, unde a fost tratată şi vindecată complet în 4 luni.
După vindecare, doamna Takata i-a cerut dr.Hayashi să o iniţieze în Reiki. Acesta a respins-o iniţial, dar după ce doamna Takata s-a întors cu o recomandare scrisă de la dr. Maeda a acceptat să o iniţieze în Reiki în schimbul practicii depuse.
Takata a fost acceptată să rămână 1 an de zile ca student-practicant la clinica Hayashi. După câteva luni, Takata se mută în casa Maestrului Hayashi ca “uchideshi” – elev care trăiește alături de maestru pentru a primi îndrumare specială.
La sfârşitul anului 1936 Takata a fost iniţiată în gradul 2 și s-a reîntors în Hawaii la Hilo unde a deschis o clinică Reiki. În anul 1937 Maestrul Hayashi acompaniat de fiica sa, începe un tur de prezentare Reiki în Hawaii împreună cu Takata. La 21 februarie 1938 Maestra Takata este certificată de Maestrul Hayashi ca “practicant și Maestru în Sistemul de Vindecare al Dr. Usui”.
Se pare că tot în acel moment Takata a fost desemnată continuatoarea liniei Reiki. De-a lungul practicii reiki, Doamna Takata a fost singura persoană autorizată de către Asociaţia Medicilor Americani să efectueze tratamente la solicitările pacienţilor internaţi. În 1974 d-na Takata a predat chiar Reiki gradele unu şi doi la Universitatea din Hawaii pe durata a doua semestre. Din 1976 până în 1980 a iniţiat 22 de Maeştri Reiki.
Reiki Alliance și cei 22 Maeștri Reiki ai liniei Takata
Cei 22 de Maeştri Reiki instruiţi de doamna Takata: Virginia Samdahl, Barbara McCullough, Ethel Lombardy, John Harvey Gray, Dorothy Baba, Ursula Baylow, Rick Bockner, Patricia Bowling Ewing, Barbara Brown, Fran Brown, Phyllis Lei Furumoto, Beth Gray, Iris Ishikuro, Harry Kuboi, Mary McFayden, Paul Mitchell, Shlnobu Saito, Bethel Phaigh, Wanya Twan, Kay Yamashita, George Araki şi Barbara Ray Weber
După moartea Maestrei Takata (11 decembrie 1980), cei 22 de profesori instruiți de aceasta se întâlnesc în Hawaii (1982) și formează Reiki Alliance ( asociația practicanților reiki care păstrează linia de predare Usui Shiki Ryoho). Tot atunci, se alege ca succesoare a Maestrei Takata, nepoata acesteia Phyllis Lei Furumoto. Maestra Barbara Ray Weber se retrage din această asociație și formează propria școală reiki (denumită Real Reiki sau Tehnica Radiantă).
Începând cu anul 1982 sistemul Reiki se extinde rapid în întreaga lume. Din ce în ce mai mulți practicanți ajung la nivelul de profesor reiki, se retrag din asociația reiki și devin profesori reiki independenți. Ca și profesori reiki independenți au libertatea de a organiza cursurile reiki cum doresc, la tarifele libere, neimpuse de asociația reiki. Așa a apărut denumirea de “reiki tradițional”, “reiki nontradițional”, “reiki japonez”…
Treptat, anumiți practicanți și profesori reiki, au ajuns să canalizeze după spusele lor și alte tipuri de frecvențe energetice, ajungând să apară tot felul de sisteme și practici spirituale la care s-a adăugat denumirea de Reiki, deși nu au legătură cu frecvența și energia canalizată de Maestrul Usui (karuna reiki, shamballa reiki, amara reiki, celtic reiki, etc.).